P.M.P.İ.Ö.OKULU 6-A
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

P.M.P.İ.Ö.OKULU 6-A

6-A SINIFI ÖĞRENCİLERİ DERSLERİ
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Direnç Çeşitleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Pınar

Pınar


Mesaj Sayısı : 233
Kayıt tarihi : 18/02/09

Direnç Çeşitleri Empty
MesajKonu: Direnç Çeşitleri   Direnç Çeşitleri EmptyC.tesi Şub. 21, 2009 3:27 pm

Direnç türleri [değiştir]Elektrik güçlerine göre dirençler ikiye ayrılır:

Büyük güç: (2 W'ın üzerindeki dirençler)
Küçük güç: (2 W’ın altındaki dirençler)
Kullanım gereksinimlerine göre dirençler farklı biçim yapı ve güçlerde üretilirler.

Sabit direnç: Sabit direnç değerleri gerektiren uygulamalarda kullanılır. Bu tür dirençlerin değer hassasiyetleri yüksektir.
Ayarlı direnç: Değişken direnç değerlerinin gerekli olduğu, hassasiyetin çok önemli olmadığı durumlarda kullanılır.
Termistör: Isı etkisi ile değeri değişen direnç.
PTC direnç (İng: Positive Temperature Coefficient): Pozitif ısıl katsayılı direnç. Isı etkisi ile değeri artan direnç.
NTC direnç (İng: Negative Temperature Coefficient): Negatif ısıl katsayılı direnç. Isı etkisi ile değeri düşen direnç.
Foto direnç : Işık etkisi ile değeri değişen direnç.

Sabit dirençler [değiştir]Sabit dirençler kullanılan malzeme cinsine göre üçe ayrılır:

Karbon dirençler
Telli dirençler
Film dirençler
İnce film dirençler
Kalın film ve metal film dirençler

Karbon karışımı dirençler [değiştir]Karbon karışımı veya karbon direnç, toz halindeki karbon ve reçinenin ısıtılarak eritilmesi yolu ile elde edilir. Karışımdaki karbon oranı direncin değerini belirler. Büyüklüklerine göre ¼, ½, 1, 2, 3 W / 1? dan 22 M?'a kadar değerlerde üretilirler. Bu tür dirençlerin değer hassasiyetleri %5-%20 aralığındadır. Halen en yaygın kullanılan türdür.


Telli dirençler [değiştir]Nikel-krom, nikel-gümüş gibi alaşımlardan tellerin genellikle seramik gövde üzerine bir veya iki katlı olarak sarılması ve üzerlerinin yalıtkan bir malzeme ile kaplanması sureti ile üretilirler. Sabit veya ayarlanabilen biçimlerde olabilirler. Ayarlı tiplerde bir hat boyunca tellerin üzerindeki yalıtkan kazınır. Genellikle 10 Ω ile 100 kΩ arasında 30 W'a kadar güçlerde üretilirler.

Telli dirençler yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılırlar. Tellerin çift katlı sarılmasıyla endüksiyon etkisi yokedilebildiğinden yüksek frekans devrelerinde de tercih edilirler.

Küçük güçlüleri ısınmayla çok az direnç değişimi gösterdiğinden, ölçü aletlerinin ayarında örnek direnç olarak da kullanılırlar. Maliyetlerinin yüksek olması, çok yer kaplamaları ve büyük güçlü olanlarının ısınması gibi olumsuz yönleri vardır


Film dirençler [değiştir]Film dirençler; cam veya seramik gibi yalıtkan bir taşıyıcı üzerine ince bir tabaka direnç malzemesi olarak üretilirler. Film kalınlığına göre: İnce ve kalın film dirençler olarak sınıflandırılırlar.


İnce film dirençler [değiştir]Cam veya seramik vb. silindirik taşıyıcı çubuk üzerine; karbon, nikel-krom, tantal nitrit, metal oksitler gibi direnç malzemeleri ve cam tozu karışımı püskürtme yoluyla kaplanır. Püskürtülen bu direnç maddesi, çok ince bir elmas uçla veya lazer ışınıyla ya da foto-litografik yöntemler belirli bir genişlikte, spiral şeklinde kesilerek şerit sargılar haline dönüştürülür. Şerit sargıdan biri çıkarılarak diğer sargının sarımları arası izole edilir. Şerit genişliği istenilen şekilde ayarlanarak istenilen direnç değeri elde edilir.

Toleransları %1'den daha küçük olabilir. Yüksek ısıl kararlılıkları ve düşük toleransları ile bir çok uygulamada kullanılır.


Kalın film (cermet) dirençler [değiştir]Kalın film dirençler, seramik ve metal tozları karıştırılarak yapılır. Seramik ve metal tozu karışımı bir yapıştırıcı ile hamur haline getirildikten sonra, seramik bir gövdeye şerit halinde yapıştırılır fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Bu yöntemle, hem sabit hem de ayarlı dirençler yapılmaktadır. Film dirençlerin toleransları %1-5 civarındadır.


Ayarlı dirençler [değiştir]Ayarlı dirençler, direnç değerinde duruma göre değişiklik yapılması veya istenilen bir değere ayarlanması gereken devrelerde kullanılırlar. Karbon, telli ve kalın film yapıda olanları vardır.

Ayarlı dirençler iki ana gruba ayrılır:

Reostalar
Potansiyometreler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Direnç Çeşitleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Direnç Nedir ?=
» Kafiye Çeşitleri
» namaz ve çeşitleri
» direnç devredeki rolüü

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
P.M.P.İ.Ö.OKULU 6-A :: DERSLER :: Fen ve Teknoloji-
Buraya geçin: